top of page

Cavitatea bucală

Cavitatea bucală (lat. bucca = obraz), gura, orificiul oral sau orificiul bucal, este segmentul inițial, cranial, al tubului digestiv la mamifere și om. Fiind o deschidere a corpului care este delimitată lateral de obraji, superior de palat, inferior de planșeul bucal.

o13.jpg

Comunică cu exteriorul prin orificiul bucal gura È™i cu faringele prin istmul faringian, având rolul de rezonant sonor pentru vocea produsă de coardele vocale, în parte rol în respiraÈ›ie È™i funcÈ›ia cea mai importantă este calea de introducere a hranei, la păsări fiind reprezentat prin cioc iar la mamifere prin gură.

​DeglutiÈ›ia (mecanismul de înghiÈ›ire)

În urma digestiei orale efectuată prin digestia fizică È™i chimică a alimentelor, prin mestecarea È™i respectiv acÈ›iunea salivei, în cavitatea bucală se formează bolul alimentar gata să fie propulsat mai departe la nivelul următor al tractului digestiv pentru a continua digestia. Acest proces se numeÈ™te înghiÈ›ire. ÎnghiÈ›irea este un act reflex motor în care peste 22 de muÈ™chi sunt implicaÈ›i în cavitatea bucală, faringe È™i esofag coordonat de centrele de înghiÈ›ire ale medularei alungite È™i ale punÈ›ii. Comunicarea centrilor nervoÈ™i cu muÈ™chii implicaÈ›i în procesul de înghiÈ›ire se face prin ramurile trigemenului, feÈ›ei, glosofaringianului È™i hipoglosului. ÎnghiÈ›irea are loc în trei etape: bucală, parÈ›ial voluntară, urmată de timpul faringian È™i esofagian, în care transportul bolului de la istmul orofaringian la stomac este involuntar.

o15_edited.jpg
bottom of page